Recept

Halloncheesecake

utan socker, mjöl, ägg eller mjölk


  1. 1.mixa 4dl mandel och blanda med lite flytande honung. Platta ut i botten på en kakform klädd i ett bakplåtspapper.

  2. 2.mixa 4dl osaltade cashewnötter ihop med ett par dadlar, lite kokosolja, några valnötter, rivet citronskal/limeskal, saften från en pressad citron eller lime, lite flytande honung samt en temugg frysta hallon.

  3. 3.smeta ut hallonmyset på mandelbotten och skjuts in i frysen.


Dekorera fritt och byt gärna ut hallon mot nåt annat, bara du då kommer ihåg att ändra rubriken. Ta ut caken 44 minuter före servering & ta små bitar för den mättar tyvärr snabbt.

Paprika & Fetaostkräm

som passar till allt


  1. 1.mixa:

  2. -2 grillade paprikor

  3. -2 vitlöksklyftor

  4. -nära 1 dl creme fraiche

  5. -150 g fetaost

  6. -2 sekunder fullt häll från olivoljeflaskan, om den har sån där ”det-rinner-långsamt-grej” i öppningen. Annars 0,5 dl.

  7. -lite salt, lite peppar & lite chili

  8. 2.häll upp i finaste skålen


För lite klumpigare kräm kan man gå lös på fetaosten med en gaffel vid sidan om & pytsa i den sist...

= gammalt mästerkocksknep

Grytbröd


Slöbröd Ska gräddas i järngryta eller lergryta.


10 dl ekologiskt vetemjöl special

4 dl ekologiskt grovt rågmjöl eller annat grovt mjöl

½ tsk torrjäst

2-3 tsk salt

6-7 dl kallt vatten


12-24 timmar innan gräddning:

Blanda alla ingredienser i en bunke. Bearbeta degen en liten stund. Låt stå övertäckt med plast eller lock minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn, i rumstemperatur.


Gräddning: Sätt ugnen på 260 grader med ler- eller järngrytan i ugnen. Medan ugnen blir varm stjälper du upp degen på mjölat bakbord, viker ihop den några gånger och låter den sedan vila.

När ugnen har kommit upp i temperatur tar du ut grytan och lägger i degen. Den kan vara lite lös och kladdig, men ta hjälp av lite extra mjöl på händerna och/eller en degskrapa.


På med locket, in i ugnen i ca. 40 minuter. Ta då av locket och grädda 20 minuter till i 225 grader.


Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna och sätta sig (stabilisera sig)minst en timme innan du skär i det.


Smaklig spis!